Nationaal schaken

Nationaal schaken

Als sinds de Middeleeuwen wordt er in Nederland geschaakt. Tijdens archeologische opgravingen zijn schaakstukken gevonden. In de literatuur wordt het schaakspel al in de 13de eeuw genoemd. Op oude schilderijen wordt het schaakspel ook vaak afgebeeld. Willem van Oranje kon erg goed schaken en leerde dit ook aan zijn zonen. Vooral Willem van Oranje's zoon Maurits had grote belangstelling voor het schaken. Stadshouder Willem V nam een schaakleraar in dienst om zijn twee zoons te leren schaken. Schaken was maar voor een kleine groep mensen weggelegd.

Nederlandse schakers

In 1935 werd de Nederlander Max Euwe wereldkampioen schaken. Van 1920 tot begin jaren 50 was hij de sterkste Nederlandse schaker. Hij heeft een aantal boeken geschreven voor volwassenen en kinderen met als onderwerp leren schaken. Max Euwe is een van de bekendste Nederlandse schakers die veel heeft betekent voor de schaaksport in Nederland.

Schaakwedstrijden

Hieronder kun je belangrijke Nederlandse schaakwedstrijden terug vinden. Als een van onze leden aan een van onderstaande wedstrijden deelneemt kun je altijd gaan kijken. Meer informatie kun je bij onze trainers opvragen.

Wedstrijden Datum
Bilderberg schaaktoernooi (senioren) Jaarlijks een weekend in juli, zie link
Nederlands Kampioenschap voor Bedrijven Jaarlijks in het najaar, zie link
NK Snelschaken (jeugd) Jaarlijks in december
KNSB- Open Kampioenschap van Nederland Jaarlijks in juli
Terug naar overzicht